Thomas Sijtsma Het beest Recensie Lieuwe Westra Biografie

Thomas Sijtsma Het beest Recensie Lieuwe Westra Biografie

In april 2018 verschijnt bij Uitgeverij Voetbal Inside de biografie van wielrenner Lieuwe Westra van Thomas Sijtsma Het beest. Het wielerleven van Lieuwe Westra. Zodra de biografie gelezen is door de redactie kun je hier de Thomas Sijtsma Het beest recensie Lieuwe Westra biografie lezen. Uitgebreide informatie over het boek is nu al op deze pagina te vinden.

Thomas Sijtsma Het beest Recensie Lieuwe Westra Biografie

Het beest beschrijft het turbulente wielerleven van de Friese stoemper Lieuwe Westra. Uitgeverij Voetbal Inside slaagt er elke keer opnieuw in om geslaagde portretten van kleurrijke sporters uit te geven. Het beest. Het wielerleven van Lieuwe Westra, geschreven door provinciegenoot Thomas Sijtsma is hiervan weer een prima voorbeeld. Goudeerlijk vertelt Lieuwe Westra over zijn vele ups en downs voor, tijdens en na zijn wielercarrière.

Trainen met Lieuwe Westra werd door de meesten als een straf gezien

Lieuwe Westra had eigenlijk niet zo’n behoefte om zijn belevenissen te boek te stellen. Maar Thomas Sijtsma wist hem er toch van te overtuigen. Hierbij zal zeker meegespeeld hebben dat de gesprekken die de beide mannen hebben gevoerd voor de totstandkoming van het boek in het Fries gevoerd konden worden. Liewe Westra is bepaald niet het prototype van een wielrenner die altijd voor zijn sport geleefd heeft. Sterker nog, zeker in zijn jonge jaren, was het tegendeel het geval. Na eerst als een beloftevolle wielrenner behoorlijk succesvol te zijn geweest, ging hij aan de slag als stratenmaker en genoot met volle teugen van het nachtleven met drank, drugs en alles wat er nog meer bij hoorde. Dit leven betekende bijna zijn ondergang. Maar net op tijd ontdekte Lieuwe Westra opnieuw het wierennen. Hij wist zich uiteindelijk toch te ontwikkelen tot een volwaardig prof-wielrenner die bekend stond als het beest. Die bijna kreeg hij omdat hij onbedaarlijk hard kon doorfietsen. Zo hard dat trainen met hem door de meeste wielrenners als straf werd gezien.

Zeer goed geschreven en goudeerlijk portret van een kleurrijke wielrenner

Eigenwijs is Lieuwe Westra tijdens zijn wielercarriere ook altijd gebleven. Hij volgde zijn eigen weg en liet zich vrijwel nooit op andere gedachten brengen. Successen wist hij te boeken. Maar hij werd ook geconfronteerd met de donkere kanten van het wielrennen die hem, zeker aan het einde van zijn carrière, in een diepe depressie bracht waarvan hij nog steeds herstellende is. Al met als is Het beest. Het wielerleven van Lieuwe Westra, geschreven door Thomas Sijtsma een zeer goed geschreven wielerboek dat gewaardeerd is met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

THOMAS SIJTSMA – HET BEEST
Het wielerleven van Lieuwe Westra

– Titel: Het beest
– Schrijver: Thomas Sijtsma (Nederland)
– Soort boek: biografie, wielerboek
– Uitgever: Voetbal Inside
– Verschijnt: 24 april 2018
– Omvang: 272 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 9,99
Waardering: ★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Inhoud Thomas Sijtsma Het beest. Het wielerleven van Lieuwe Westra

Met een snel getikt bericht op Facebook liet Lieuwe Westra begin 2017 weten dat hij per direct stopte met wielrennen. Een zware depressie was de oorzaak. Er zat een beest in zijn hoofd waar hij geen grip op kreeg. Slepende rechtszaken, een einde aan zijn relatie, valpartijen van collega’s en een voortdurende strijd met zijn lichaamsgewicht lagen ten grondslag van de depressie. Hij kreeg er geen vat op en stoppen was de enige uitweg. Westra kreeg tijdens zijn wielercarrière de bijnaam Het Beest door urenlang ‘lekker te rammen’ op zijn fiets. Trainen met de Fries voelde voor teamgenoten en vrienden als een strafexpeditie. Westra zette zijn blik op oneindig, legde zijn handen op het stuur en trapte tot het gevoel in zijn benen was verdwenen. Als jeugdrenner was hij de beste van zijn generatie tot hij op zijn 16de terechtkwam in een wereld waar dagen zonder drugs en alcohol spaarzaam waren. De destijds zwaarlijvige Westra werkte als stratenmaker om de verdovende middelen te kunnen kopen. Fietsen deed hij niet meer. Zijn broer deed hem het licht zien door een amateurkoers te winnen. Westra ging maniakaal trainen en brak, worstelend met zijn tranen, definitief door tijdens de Ronde van Spanje in 2009. Een paar dagen voor die Vuelta zag hij zijn eigen vader op de oprit dood neervallen. Zijn tweede wielerleven verliep succesvol met prachtige overwinningen, de gele trui voor zijn kopman Nibali, een vet contract bij Astana en een huis in Monaco. Succesvol, tot die akelige depressie greep op zijn leven kreeg.

Bijpassende Boeken

– Voetbal Inside Boeken
Nieuwe Boeken over Wielrennen

Bijpassende Boeken

Nieuwe Boeken over Wielrennen
Voetbal Inside Boeken